proveramikrofona.uzice.net

Biografija - Kurupt The Kingpin
Ricardo Brown a/k/a Kurupt the Kingpin je rođen 1972 u Filadelfiji . Sa 16. godina uputio se u Long Beach u Kaliforniju gde je na jednoj žurci bio otkriven od strane Dr.Dr'a ! Dr Dre je bio oduševljen Kurptovom freestylom tako da mu je odmah predložio ugovor sa njegovom izdavačkom kućom ! NJegove prve rime mogle su se čuti na albumu The Chronic i Snoop'ovom albumu Doggystyle ! To je od njega vrlo brzo načinilo poznato ime u hiphop priči! 1995 godie uajedno sa Dezz'om Dillingerom na tržište je izašao album "Tha Dog pound " koji se prodao u 3 milione primeraka i načinio Kurupt'a dosta polularnim !

Do 97' Kurupt nije angažovan ni na jednom njegovom solo projektu već je pomagao ostalim iz kuće Death Row ! Mogao se čak i čuti na albumu 2pac'a "all ezes on me" ! One je bio jedni koji je napustio Death Row Records za kojim je žalio čak i Suge Knight vlasnik i producent te izdavačke kuće ! Kažu čak da ga je posećivao dok je bio u zatvoru !

1997. one je osnovao svoj sopstveni label pod nazivom " Antr Records " i .konačno je 98' izdao i svoj prvi solo album " Kuruption " ! Ovo je bio dupli album koji je imao 2 CD'a - jedan zy east obalu a drugi za westcaost ! Na disku ya istočnjake nastupe su imali Norega i Backshot a za zapad Dazz i Tray Dee ! Od 17.10.1999. su u studiju zajedno Kurupt i Dazz na izradi albuma kada je na njih pokusan atentat od strane dvojice nepoznatih ljudi ! Jedan telohranitelj je poginuo! 1999 izlayi potom njegov omiljeni album "Stretzz iz a mutha " ! Ovaj album i dan danas važi kao klasika album iz hiphop istorije ! Sa ovim albumom postigaoje svoj prvi ylatni tiraž! U jednom interviju je rekao da je ulbum flashback u njegove mlade dane kada je poznavao ljude kao što su DMX i Foxy Brown -njegova ex.

2001 izlazi njegov treći solo album Space Boggie: Smoke Odisey ! Naravno na stazama stare slave da se ovaj album prodao i bolje od prethodnog ali kao što to obično biva muzika je postala dosta komercijalizovana ! 2002 zajedno sa Snoopom Kurupt se vratio u Death Row gde je danas vice menadzer ! Postoji glasine da će 2004 izaći album u kojem će biti objavljeni textovi u veyi Suge Knight svedoka u celoj priči sa Death Row mutnim radnjama ali videćemo ! Sve u svemu ova biografija je tu zbog dana kada su Dezz en Kurupt bili velikani u celoj priči! Danas ako gledate satelitske kanale mogli ste da primetite Kurupt'a kako se delimično pojavljuje u spotovima sa nemačkim izvođačima a to je totalno smešno ako se uzme u obzir njegov prethodni rad ! Mnogo toga je nažalost danas okrenuto samo komercijalnom uspehu i više se ne gleda neka originalnost od koje je hiphop krenuo svojim putem kroz istoriju muzike !

Trnaslation from hiphop.uk magazine by Miloš !