LLCOOL J - Provera Mikrofona

LL Cool J predstavlja jednog od repera koji su se najduze zadržali na sceni. Već više od 15 godina on sigurno plovi kroz nemirne hip hop vode i, kako izgleda, ne namerava da stane. On takođe predstavlja jednog od najuglednijih glumaca koji potiču sa hip hop scene. Ono što je sigurno je da je malo izvođača bilo koje muzičke vrste pokazalo tokom svoje karijere više ambicija i veću etiku rada od LL Cool J-a. Njegova priča počinje u Queensu, New York, gde se čuveni reper rodio 14. januara 1968. kao James Todd Smith. Kada je imao 4 godine njegovi roditelji su se razveli a on je otišao da živi kod dede i babe. Još pre nego sto je krenuo u školu bio je očaran jazz albumima koje je njegov deda voleo da sluša kao i R&B muziku koja se puštala u čuvenoj emisiji Soul Train. Počeo je da repuje jos sa 9 godina i ubrzo je smislio i interesantno umetničko ime LL Cool J (sto ustvari znaci "Ladies Love Cool James"). Za svoj 13. rodjendan dobio je od svog dede (koji je zanemario njegovu želju za biciklom) muzicku opremu i DJ sistem. Tokom sledeće dve godine sam je snimio i producirao veliki broj demo snimaka koje je slao raznim izdavačkim kućama. Prvi odgovor je dobio od kuce Def Jam, kompanije koju su nešto ranije osnovali Rick Rubin i Rusell Simmons, tada studenti Njujorskog Univerziteta. Godine 1984. izdali su njegov prvi singl "I Need A Beat" (ujedno i prvi singl ove kuće) koji se prodao u 100.000 primeraka. Taj uspeh naveo je 16-godišnjeg repera da napusti školu i krene da se ozbiljnije bavi muzikom. Sledeće godine LL Cool J je snimio i izdao svoj prvi album Radio. Njujorski časopis Village Voice proglasio ga je za najoriginalniji rep projekat te godine. Posebno se istakla jedna pesma sa tog albuma "I Just Can't Live Without My Radio" koja je donela LL Cool J-u epitet 'street-wise B-Boy'.

Ovu pesmu je izveo za sjajni film Krush Groove i time najavio svoju buducu povezanost sa filmskom industrijom. Takodje je otisao na veliku turneju sa grupom Run D.M.C. ciji su clanovi imali veliki uticaj na njegov muzicki stil. Njegov drugi album Bigger And Deffer iz 1987. dostigao je dvostruki platinasti tiraz, pre svega zahvaljujuci velikom hitu "I Need Love" (ova pesma mu je donela reputaciju 'ladies man'-a). Casopis Playgirl odao mu je priznanje stavljajuci ga na "Ten Sexiest Men in Rock" listu. Mozda prerano i preforsirano gledajuci na svoju popularnost, izdao je 1989. album Walking With A Panter koji je okarakterisan medju publikom kao 'pop sellout'. Uprkos tome, album je dostigao platinasti tiraz a sa njega mozemo izdvojiti stvar "Going Back To Cali" sa soundtracka za film Less Than Zero. LL Cool J se tada predstavio i kao izvodjac sa drustvenom svescu nastupom na koncertu u Radio Music Hall-u koji je organizovala "Just Say No Foundation", drustvo za borbu protiv droge. U medjuvremenu mnogima je smetao njegov imidz. Jedan od takvih je bio i Kool Moe Dee koji ga je dissovao u pesmi "How Ya Like Me Now". LL mu je ubrzo vratio sa singlom "Jack The Ripper" i izasao kao pobednik. Osim Kool Moe Dee-a, indiriktne dissove su uputili i ICE-T, KRS-One i MC Hammer, ali i za njih je LL imao lek u obliku pesama "Mama Said Knock Ya Out" i "To Da Brak Of Dawn". Cuveni reper iskupio se za losu prodaju tako sto, udruzen sa producentom Marley Marlom, 1990. izdaje novi album Mama Said Knock You Out koji se smatra za njegov najprodavaniji projekat. Album je lansirao dosta singlova (Jingling Baby, Round A Way Girl, Mama Said Knock Ya Out) i doneo LL Cool J-u Grammy nagradu za 'Best Solo Rap Performance'. Uspeo je da se odrzi na Billboard top listama pop i R&B muzike vise od godinu dana sto je stvarno impozantan uspeh.

Mozda najveci dokaz za popularnost ovog albuma bio je poziv MTV-a da LL Cool J izvede MTV Unplugged nastup koji je emitovan 1991. i to je bio prvi put da neki reper ucestvuje u unplugged emisiji. LL Cool J se zatim okrece ka Holivudu ulogama u filmovima The Hard Way (sa Majklom J. Foksom i Dzejmsom Vudsom) i Toys (sa Robinom Vilijamsom). Takodje je nasao vremena da ucestvuje u nekoliko humanitarnih akcija, od kojih je jedna i osnivanje "Camp Cool J Foundation"-a (non-profit organizacije koja je obezbedjivala besplatne rekreativne, edukativne i kulturne programe za siromasnu decu) kao i snimanje radio segmenata za "Stay In School" kampanju. Verovatno prezauzet tim plemenitim aktivnostima, popustio je na svom albumu 14 Shots To The Dome iz 1993. koji se nije toliko lose prodao koliko je lose kritike dobio. Ipak te iste godine dobio je jos jedno znacajno priznanje- postao je prvi reper koji je imao cast da gostuje u emisiji MTV Rockumentary. Nastavak njegove muzicke karijere u drugoj polovini 90-ih izgledao je prilicno potisnut u drugi plan u odnosu na njegovu filmsku karijeru. U aprilu 1995. televizijska kuca NBC je lansirala serijal In The House u kojem je LL Cool J igrao ragbistu koji vodi kompletan centar za rehabilitaciju. Ova serija, koja se kasnije preselila u kucu UPN, donela je LL Cool J-u tri Black Image nagrade za 'Outstanding Lead Actor In A Comedy Series'. LL je takodje gostovao u spotu za Major League Baseball i reklamama za Coca- Colu i Fubu odecu. Izmedju ostalih priznanja koja je u tom periodu dobio cuveni reper bila je i nagrada MTV-a "Video Vanguard Award" iz 1997. godine koja ga je dovela u drustvo velikih zvezda kao sto su Madona i Majkl Dzekson. Kako su uloge koje je LL Cool J dobijao bile sve vece i znacajnije njegova filmska karijera postigla je znacajan uspeh u poslednjih nekoliko godina. U 1998. igrao je u poznatom filmu Helloween:H20 a 1999. u vrlo poznatim filmovima Any Given Sunday, Deep Blue Sea i In Too Deep (za koji je dobio sjajne kritike do sada za sjajan portret kralja droge 'sa srcem'). 1995. godina izasao je album "Mr Smith" koji je moze se reci ostavario dobar komercijalni uspeh, ali sam kvalitet je izostao. Isto se desilo sa sledecim albumom "Phenomenon" 1997. Ovog puta i prodaja je zavrsila kao i kritike albuma, on se prodao samo u gold tirazu. Medjutim ono po cemu ljudi pamte nije njegov kvalitet. Na pesmi "4,3,2,1" LL i novo lice rap muzike Canibus su izmedju sebe uputili nekoliko dissova. Canibus se prvi oglasio na solo pesmi i zajedno sa Wyclefom i Mike Tysonom snimio "2nd Round Knock Out".

LL mu je odgovorio sa "The Ripper Strikes Back", ali svi su znali ko je pravi pobednik. Iako ga je Holivud itekako prihvatio ( na jesen 2000. zapoceo je snimanje remake-a filma iz 70-ih "Rollerball") LL Cool J je odlucio da odrzi svoj status jednog od najistrajnijih repera na sceni svojim najnovijim CD-om iz 2000. koji je nazvao The Greatest Of All Time (G.O.A.T.) na kojem gostuju velike rep zvezde Snoop Dogg, Redman, Method Man i Carl Thomas. Kriticari su ovaj album ocenili kao povratak muzickoj formi koju je LL pokazao na cuvenom Mama Said Knock You Out. U medjuvremenu LL Cool J nastavlja da uziva u dvostrukoj prirodi svoje karijere, sve vreme prepoznajacu svoju srecu- kao sto je u skorasnjem intervjuu za Rap Pages izjavio: There's been such a great buzz on my music. It's really a blessing to have done this for so long and to have people respond and appreciate it in such a way. It's flattering and it's a testament to God's blessing, my hard work, dedication and commitment. My film stuff is really going well, too, and that's starting to really take off and groom me for the next phase of my career. I'm just thankful