Nas @ proveramikrofona.uzice.net

Nasir Jones (aka Nasty Nas aka Nas Escobar) je sigurno jedan od najboljih hip hop MC-a iako istovremeno predstavlja i jedan od najvecih downfalla u hip hopu. Svoj prvi nastup izveo je jos 1991. kada je imao 16 godina na Main Source pesmi "Live At The Barbeque" gde je njegov "scene stealin verse" prosto zapalio hip hop scenu. Do prvog ugovora za plocu dosao je preko pesme koju je zajedno uradio sa MC Serchom za soundtrack filma "Zebrahead". Prvi Nasov album izasao je 1994. za Columbia Records a zvao se "Illmatic". Ovaj album mnogi smatraju jednim od najboljih hip hop albuma ikad objavljenih; dobio je '5 mics' priznanje od casopisa The Source i prodao se u 500.000 primeraka (zlatni tiraz) sto je bila retkost u to vreme sto se njujorskih MC-a tice. Izvanredne pesme kao sto su "NY State Of Mind" i "One Love" donele su mnogo priznanja Nasu a takodje su uticale na celu dolazecu generaciju Queensbridge MC-a (tipicni predstavnici Noreaga i Mobb Deep). Nakon sto je Raekwonov album "Only Built 4 Cuban Linx" uveo novi 'mafijaski' stil u hip hop, Nas je izmenio ceo svoj lik u novu licnost, Nas Escobara, koja je predstavljena na njegovom novom albumu iz 1996. "It Was Written". Ovaj album je doziveo mnoge kritike jer, iako je Nas i dalje imao odlicne textove, produkcija Trackmastersa i R&B pevanje razocarali su mnogo fanova Nasty Nasa koji su smatrali da se njihov ljubimac prodao i postao sell-out.

Uprkos tome, album je dostigao dvostruki platinski tiraz i gurnuo Nasa Escobara dalje. Njegov sledeci projekat bila je 'supergrupa' The Firm ciji su clanovi pored Nasa bili AZ, Foxy Brown i Cormega. Ali, zbog svadje izmedju Cormege i Nasovog menadzera Stevea Stoutea Cormega je istupio iz grupe a zamenio ga je Nature. Iako je album ove grupe imao dobrih momenata kao sto je pesma "Phone Tap" u produkciji Dr Drea, pesme kao sto je "Firm Biz" su prilicno razocarale. Nema sumnje da je na tom albumu Nas po repovanju bio za klasu iznad ostalh, ali njegov trud nije pomogao-album ne postize ocekivani uspeh. Ipak Nas uspeva da sve to ostavi iza sebe i snima svoj treci album "I Am...The Autobiography".

Najpre su kruzile glasine da ce Nas izdati dupli album na kome ce se vartiti Nasty Nas fazonu koje su privukle veliku paznju javnosti. Bile su delimicno tacne jer je izasao samo jedan album (iako je Nas rekao da ce vrlo brzo objaviti nastavak) a sto se fazona tice, Nas je ocigledno napravio neki muzicki kompromis: pesme sa ovog albuma kao sto je na primer "Nas Is Like" (produkcija: Primo) svidela se i starim fanove i onim koji su preferirali "It Was Written". Nas je posle izdavanja ovog albuma osnovao svoju izdavacku kucu Ill Will Records za koju planira da izda albume Nature-a i grupe Bravehearts kao i drugi The Firm album. Godina 1999. bila je prilicno uspesna za Nasa-izdao je dva albuma. Njegov poslednji album "I Am...The Autobiography" je nezakonito pusten u promet na internetu sto je smanjilo prihode od njegove prodaje tako da je Nas uradio remiks istog sa par novih pesama i napravio jos bolje izdanje (koje ipak nije bilo nesto narocito impresivno). Pored toga, izdao je album "Nastradamous". Oba albuma su izneverila Nasove fanove a zadovoljila komercijalnu publiku sa pesmama "You Owe Me", "You Won't See Me Tonight", "Nastradamous" i "Hate Me Now" (sa Puff Daddy-jem) i predstavljaju dokaz Nasovog ogromnog pada. Pored solo projekata, Nas je sa Nature-om uradio pesmu "In Too Deep" za soundtrack istoimenog filma. Takodje se pojavio na kompilaciji "The Tunnel" sa pesmom "Millenium Thugz" koju je uradio sa Newshawnom kao i na cetvrtom albumu grupe Mobb Deep.

Izdao je kompilaciju "QB's Finest" i singl "The Second Coming". Njegov novi album "Stillmatic" mozemo ocekivati 2001. godine. Videcemo da li ce Nas nastaviti da sve dublje propada u komercijalne vode ili ce mu mozda poci za rukom da iznenadi sve u hip hop industriji povratkom fazonu sa prvog albuma, zbog koga ce njegovo ime ostati dugo zapamceno u hip hop analima.

by Milos