Onyx @ proveramikrofona.uzice.net

Koliko se stvari menjaju, toliko oni ostaju uvek isti. Posle zestokog uvoda jedne od najistaknutijih rap grupa sa albumom "Bacdafucup" koji je vise puta dostigao platinasti tiraz, Onyx-i (u sastavu Fredro Starr, Sonee Seeza i Sticky Fingaz) nastavljaju da "zare i pale" Hip Hop scenom. Ipak, ovaj bend je tek od singla "Throw Your Gunz" iz 1992. uspevao da izuzetno ubedljivo prikaze surovu stvarnost (i bes koji ona prouzrokuje) zivota u getu i da to prevede na jezik muzike, dostupan celom svetu. Razvijajuci svoj zajednicki talenat koristeci svaku priliku koja bi im se ukazala Onyx-i su brzo zapali za oko legendarnom Jam Master Jay-u. Sa kompletnim albumom, prepunim kvalitetnog materijala odmah su potpisali ugovor sa JMJ Records-om, i snimili svoj prvi EP. Debi album "Bacdafucup" prodao se u preko 2 miliona primeraka i uputio celu muzicku industriju prema novim podrucjima Hip Hopa. Zahvaljujuci tom velikom uspehu, Onyx je dobio nagradu Soul Train-a za najbolji rap album te godine, pobedivsi apsolutnog favorita Dr. Dre-a i njegov album "The Chronic".

Koristeci izvanredan uspeh svog debi albuma, Onyx-i su proveli naredne 2 godine na turnejama, izvodeci svoje bezkompromisne pesme pune energije za milione novih fanova. Nastupajuci zajedno sa takvim Hip Hop velicinama kao sto su KRS-ONE i Run DMC,Onyx je brzo upao u samu elitu Hip Hopa, rezervisanu za najpostovanije umetnike ove muzike. Zaneseni svojim iznenadnim uspehom i slavom, "celavci" su osetili potrebu da se malo vrate na svoje pocetke. Sonee je to ovako objasnio:"The fast pace of the rap game had us all wild and not really thinking. Right off the tour we came back and that's when you saw the realness arround you again. We all had to sit back and think and get things clear." Realnost je opet obuhvacena na introspektivnom drugom albumu "All We Got Iz Days". Novi, zreliji Onyx-i predstavili su jos jednom svoje surove poglede na jos suroviju svakodnevnicu (narocito ispoljeno u prvom singlu sa ovog albuma "Last Days") koji su izneli na videlo muzicke industrije ogromne istine o zivotu u getu.

U pauzi snimanja drugog albuma njihov prepoznatljiv stil doveo je do toga da se clanovi Onyx-a okusaju i kao glumci. Pored gostovanja u "Strapped" i Spajk Lijevom "Clockers", Sticky Fingaz se pojavljuje u filmu "Dead Presidents" a Fredro Starr u "Sunset Park"-u (ako vam nesto znaci, rezija: Rhea Pearlman/Danny DeVito). Onyx nastavlja da gospodari vrhom rap scene izdajuci 1998. novi album, "Shut 'Em Down" koji dovrsava ono sto su prva 2 zapocela-potpuno preuzimanje kompletne industrije. Ogroman uspeh postigao je prvi singl Shut 'Em Down na kome Sticky Fingaz porucuje: "To all Y'all real willies/throw ya Rollies in da sky , Now all my crooks/rob them playas outside." Stvoren u okruzenju muzickih kreacija takvih umetnika kao sto su Self, K-Love, Budda i DJ Scratch, ovaj album predstavlja malu razliku u odnosu na njihove prethodne albume (koje su sami producirali) ali ne oskudeva u vidjenjima okrutnih ulica i geto filozofiji koja odlikuje Onyx-e. O ovom albumu, Sonee je rekao:"The music is all vibes, feelings and emotions. Be it wild, or live – we’ve got a concoction of a lot of things happening."

Ove nove pesme sadrze dosta razlicitih osecanja-s jedne strane "Raze it Up", sa kojom se vracaju na gangsta pocetke (na slicnu foru kao "Throw Ya Gunz"), sa druge "Hydro", prica o glavnim izvorima njihove inspiracije, sa trece "I Don't Wanna Die", u kojoj se postavlja pitanje "zasto svaki covek zeli da ode u raj, ali nijedan ne zeli da umre"...Fredro je izjavio sledece u kritici ovog albuma:"Hip-Hop is really colorful now... we're here to bring back the dark side." Sticky-jev komentar bio je:"We're strictly offense, never defense. We don't react to what's going on around LIS, we're just changin' things - keepin' it movin". Cela grupa se zatim pojavljuje u filmu "Ride" (ukljucujuci i gostovanje na soundtracku zajedno sa Wu-Tang Clanom). Onyx-i postavljaju temelj izdavacke kuce Afficial Nast, za koju potom izdaju All City,X-1 (mladji brat Sticky Fingaz-a), Gang Green Buttafucco i zaista interesantna pevacica Sunshine. Sticky Fingaz pocinje da snima pesme za svoj solo album koji ce izaci posle kompletiranja "Shut 'Em Down".

Na kraju,citirao bih jednu Stickyjevu misao koja se odnosi na razvoj grupe Onyx, muzicki i mentalni: "You can't think that anything is your height, because once you feel like you've reached your height You're eventually going to stop reaching." I posle vise od 6 godina od postavljanja nove staze u Hip-Hopu nista se ne menja: Onyx-e prati i posmatra sa divljenjem cela rep scena. Kao sto bi Sticky Fingaz to sve elokventno sumirao: "Onyx is 'bout to give Hip-Hop a bloody lip!".