PE @ Provera Mikrofona

Public Enemey @ PRoveraMikrofona

Chuck D je rodjen 01.08.1960. pod imenom Carlton Ridenhour. Pocetkom '80 upisuje Adelphi University da bi studirao graficki dizajn. Posto je gajio veliku ljubav prema hip hop muzici postaje dj na studentskoj radio stanici WBAU i tamo upoznaje Hank Shockleea i Bill Stephneya. Ubrzo zatim Chuck D je snimio pesmu "Public Enemy No.1" zbog koje je Rick Rubin, producent Def Jama stupio u kontakt sa njim. Iste godine, 1982, Chuck D osniva grupu Public Enemy u kojoj je Shocklee zaduzen za produkciju, a Stephney za odnose sa javnoscu. Pored njih grupi se prikljucuju DJ Terminator X, Professor Griff i grupa od cetiri igraca Security Of The First World. Chuck D poziva svog starog prijatelja William Draytona da im se pridruzi i on postaje poznatiji kao Flavor Flav.

Njihov debi album, "Yo! Bum Rush The Show", je izasao 1987. za Def Jam Records. Album je prosao prilicno nezapazeno kod tadasnje publike i bio je dosta razlicit od onoga sto je proslavilo Public Enemy. Godinu dana kasnije izlazi najbolji album ove grupe "It Takes Nation Of Millions To Hold Us Back". Za produkciju je bio zaduzen Bob Squad (Keith Shocklee, Hank Shocklee, Eric Sadler i Carl Ryder) koji je odlicno odradio svoj posao. Zvuk na albumu je dosta drugaciji od tadasnjeg gangsta zvuka, mnogo scratcha, zvukova sirena i dosta energije cine da ovaj album postavi nove standarde u hip hop muzici. Tekstovi Chuck D-ja su politicki angazovani i mnogo su jaci od tekstova sa prethodnog albuma, dok je Flavor Flav mnogo agresivniji i besniji. Ovaj album je jedan od najrevolucionarnijih album u hip hop muzici i nalazi se u kategoriji hip hop klasika.

Professor Griff je u jednom intervjuu dao anti-semitsku izjavu i doveo u pitanje opstanak Public Enemyja. Chuck D je na kratko rasturio grupu, ali se sve na kraju zavrsilo izbacivanjem Professor Griffa iz Public Enemyja. Griffin je oformio sopstvenu grupu The Asiatic Disciples koja je izdala sest albuma (1990 Pawns in the Game, 1991 Kao's II Wiz-7-Dome, 1992 Disturb N Tha Peace, 1998 Blood of the Profit, 2001 And the Word Became Flesh) ali nije dostigla neku vecu popularnost. Te godine, 1989. snimaju pesmu "Fight The Power" za potrebe Spike Leeovog filma "Do The Right Thing".

Pripremajuci sledeci album izdaju singl "Welcome To The Terrordome" i opet se nalaze na meti zbog anti-jevrejskih redova u tekstu pesme. Bez obzira na to album "Fear Of A Black Planet" izlazi 1990. i dostize platinast tiraz. Iako su mnogi sumnjali album po kvalitetu ne zaostaje za prethodnim. Posebno se izdvaja "911 Is A Joke" koji se nalazio u prvih deset na svim top listama.

Za potrebe sledeceg albuma rade remix pesme "Bring The Noize" sa thrash metal bendom Anthrax i to je prvi put da Public Enemy saradjuje sa nekim belim izvodjacem. Ova pesma je bila proglasena za pesmu decenije, a album "Apocalypse 91" : The Enemy Strikes Black" je bio platinast. U to vreme Terminator X je izdao solo album "Terminator X & the Valley of the Jeep Beets" koji je imao totalno drugaciji zvuk od njegovom maticnog benda. Zanimljivo je da je za vreme rada na ovom albumu Terminator X imao gips na obe noge jer ih je polomio prilikom pada sa motora.

1992. Flavor Flav upada u probleme sa zakonom. Grupa ipak ospeva da ostane na okupu i izda najlosiji album nazvan "Greatest Misses" koji je imao par novih i par starih pesama. Flavor odlazi na lecenje od zavisnosti od droge.

Nakon njegovog povratka, 1994. izdaju album "Muse Sick-N-Hour Mess Age" u pokusaju da se vrate na scenu. Medjutim, album je dobio veoma lose kritike i prosao je dosta nezapazeno. Terminator X je izbacio svoj drugi solo album "Super Bad". Grupa odlazi na turneju ali zbog nesporazuma sa ljudima iz Def Jama Chuck D prekida turneju i osniva sopstvenu nezavisnu izdavacku kucu. Tada se grupa zvanicno raspada. Chuck D izdaje "Autobiography Of Mista Chuck", 1996. za svoju izdavacku kucu ali album nije doziveo neki znacajniji uspeh. Godinu dana kasnije Chuck D je objavio autobiografsku knjigu.

Public Enemy se okuplja 1998. da bi uradila soundtrack za film Spike Lee "He Got Game". Album, koji je vise celina za sebe nego soundtrack, izlazi za Def Jam i pored lose reklame dostize zlatni tiraz. Zbog nefer odnosa prema grupi od strane Def Jama, Chuck D postavlja kompletan album "Bring The Noize 200" za besplatan download na internet. Zbog ovoga grupa raskida ugovor sa Def Jamom i potpisuje ugovor za internet izdavacku kucu Atomic Pop. Pre nego sto se pojavio u prodavnicama album "There's A Poison Goin' On" je bio postavljen na internet. Time je Public Enemy postala prva mainstream grupa ciji se album legalno nasao na internetu. Flavor Flav 2000. izbacuje album "It's About Time".

2001. potpisuju ugovor sa izdavackom kucom In The Paint za koju objavljuju album Revolverlution na kome se nalazi nekoliko novih pesema, par remixa i snimaka sa zivih nastupa. Zbog pesme "Give The people What They Need" podigla se velika prasina jer se u njoj pominje ubica policajaca Mumia Abu-Jamal. MTV je prvo odbio da pusti spot u celini ali se on kasnije pojavio na pomenutoj tv stanici bez ikakve cenzure.

text preuzet sa 96.co.yu