Xzibit @ proveramikrofona.uzice.net

Xzibit je rodjen u Detroitu, u kom je ziveo do smrti svoje majke. Sa devet godina se preselio u New Mexico, gde je poceo da pise svoje prve rime. Sa 14 je vec poceo da upada u nevolje, tako da je u domu bio do svoje 17.godine. Posle otpustanja iz dome krece u Kaliforniju, gde 1992. preko grupe Madcap upoznaje producenta Broadway-a, koji je trebao da radi muziku za grupu koju je Xzibit planirao da osnuje sa Ahlee Rocksterom. Cela stvar je propala i XZ je odlucio da krene solo uz pomoc Pen One-a, koji je bio njegov DJ i koji je bio zasluzan za hit Enemies & Friends. Tada ponovo stupa na scenu Broadway i upoznaje ga sa Alkoholiksima, preko kojih XZ dolazi u kontakt sa King Tee-em i gostuje u pesmi Freestyle Ghetto sa albuma “King Tee IV Life”. Usledila su i odlicna gostovanja na albumu Alkoholiksa “Coast to Coast” u pesmama Flashback i Hit and Run. Sve je to primetio Steve Rifkin iz Loud Recordsa, kuce koja ima nalbolje “uvo” za nove talente i ponudio Xzibitu ugovor. U avgustu 1996. izlazi njegov prvi album At the Speed of Life kojim pokazuje svoj talenat za pisanje tekstova i postaje vodeci na LA underground sceni. Produkciju na albumu su radili DJ Muggs, E Swift i Diamond D iz grupe D.I.T.C., a od gostiju tu su bili Saafir, Rass Kass, Alkoholiksi. Iako je ceo album odlican izdvojilo se nekoliko pesama koje su i danas aktuelne: Paparazzi, prvi singl sa albuma i zaista odlicna stvar koja govori o komercijalnoj strani Hip-Hop-a (“It's a shame, niggas in the rap game only for the money and the fame”),Foundation, Carry The Weight, koja je ustvari Xzibitova zivotna prica. U pauzi izmedju prvog i drugog albuma odlazi na turneje sa Alkoholiksima (uz koje sa Defariem i King T-em cini Likwit Crew) gde stice neophodno iskustvo i zauzima svoje mesto u Hip-Hop svetu, a a Rass Kassom i Saafirom osniva grupu The Usual Suspects.

U avgustu 1998. izlazi njegov drugi solo album 40 Dayz 40 Nightz, koji u potpunosti opravdava ocekivanja i dokazuje da XZ nije “one hit wonder”. Na ovom albumu produkciju su uradili Xzibit i Sir Jinx, a od gostiju tu su Alkoholiksi, Saafir, Method Man, Jayo Felony, King T i Rass Kass. Prvi singl sa albuma je pesma What U C iz What U Get, a izdvojile su se pesme 3 Card Molly sa Rass Kassom i Saafirom i LA Times. Ovim albumom Xzibit postaje popularniji, ali ne komercijalan i nikako “mainstream”, on zadrzava underground zvuk i “gangsterism” po cemu je LA i poznat.

Pre treceg solo albuma odradio je nekoliko veoma zapazenih gostovanja, pre svega sa Snoop-om pesmu B Please koja mu donosi jos vecu popularnost.

Njegov treci solo album zove se Restless na kom je promenio stil repovanja (“Before, I was Battle-rappin’ my way through the whole album...Now,my tone,my delivery and my cadence are gonna be little different.”). Produkciju na albumu su uradili Dr Dre, DJ Quik, Battlecat, Rockwilder, cak je i DJ Premier uradio nekoliko stvari. Od gostiju tu su Eminem, Dre, Snoop, Alkoholiks, ekipa koja obecava(izuzev nekih,hm) i uspeh ne bi trebao da izostane.

Xzibit je jedan od najboljih predstavnika West zvuka i svojom muzikom ponovo je koliko-toliko popularizovao West Side, koji je odavno poceo da gubi korak za East Coastom u nedostatku prave grupe od raspada legendarnih N.W.A.(Nek se ne uvrede West fanovi, jer mi nije cilj da ponovo potezem E-W sukob, ovo je moje misljenje sa kojim mozete, a ne morate da se slozite!OK?)