Radio rep and hiphop promgram

Hip Hop history and Culture

Hip-Hop kao kultura i kao umetnička forma postoji više od 30 godina i još uvek traje. Termin Hip-Hop se danas često meša sa terminom Rap Muzika ali to je jedna ogromna greška. Iako Rap muzika spada u Hip-Hop kulturu, Hip-Hop ima mnogo,mnogo dublje značenje. Zbog toga upravo ovde pričamo o Hip-Hop-u u globalu. Hip-Hop kultura potiče iz Amerike i najizraženija je naravno u Americi, ali u poslednjih 10 godina počela je da se razvija i da opstaje u Evropi i na drugim kontinentima. Ono što Hip-Hop cini toliko moćnim I ono što ga održava su neke od sledećih činjenica :

-Kod Hip-Hop kulture se ne gleda materijalno stanje i izgled, već se više i mnogo vise ceni neka originalnost I kreativnost, umetnost da se neki od hip-hop elemenat dovede do skoro potpunog savršenstva a da se pritom ne ode u komercijalizaciju vec da se originalnost očuva. Hip-Hop kultura nije vezana samo za crnu rasu (od koje je naravno potekla) jer deo Hip-Hop-a moze da bude čovek bilo koje rase i nacionalnosti. Isto tako Hip-Hop ne pripada samo jednoj religiji. Možda najbolja ali I najgora stvar jeste da svako može biti deo Hip-Hop-a. I eto zbog ovih nekoliko mozda nebitnih stvari je Hip-Hop ostao unikatan I originalan I još uvek opstaje širom sveta.

Hip-Hop se sastoji iz četri osnovna elementa koja se kasnije granaju dalje. Ta četri elementa su: Mcing(Repovanje), Djing(Scratching, Turntable Manipulation), Graffiti I Breakdancing. Ova četri elementa su stvorena skoro u isto vreme, a koncept je kod svih elemenata bio isti (znači neki Urbani pogled na svet i život oko sebe, mada se taj koncept ponekada menjao i to se u većini slučajeva pokazalo loše).

 

Mcing >>

Djing >>

Graffti >>

Breakdancing >>

 


Komplentna hip hop istorija najbolje je objašnjena u pesmi I Used To Love Her od Common-a, a kako će se ta pesma završiti pokazaće vreme. Kako sada stvari stoje, hip hop je najmasovniji muzički pokret u svetu, i sto je još bitnije, totalno nenasilan. Da li mu je budućnost u underground-u ili mainstream-u, u principu nije bitno, jer će kao veoma kreativna kultura nastaviti svoj život još dugo dugo...Da završim ovim lirixima koji sve govore...

"I start thinkin, How many souls hip hop has effected,

How many dead folks this art ressurected,

How many nations this culture connected,

Who am I to judgde ones perspective"