Grafiti - Uzice - HipHop

 

BREAKDANCING

Ples po imenu Breakdancing ili b-boying ili breaking nastao je pre nekih 30 godina I star je gotovo koliko i Graffiti. Breakdancing je do danas ostao manje više Underground ali ipak on je još uvek deo cele priče. Istorija breakdancinga pocinje u NY-u negde početkom 70-ih kada je James Brown izdao svoj album "Good Foot" sto je bio I istoimeni naziv plesa koji se razlikovao od ostalih. Kada je DJ uspeo da nebrojeno puta ponavlja ritam I melodiju neke pesme(znaci da stvara Break), ljudi su naravno igrali ali u svoj toj nekoj igri počeli su da se stvaraju u to vreme vrlo čudni pokreti. Plesači(Breakeri) su izmišljali neke svoje pokrete po kojima su dobili naziv "boi-oi-oing's", zbog njihove tendencije da se bace na zemlju I onda u vreme određenog beat-a podignu na noge. Vrlo brzo breakeri su koristili svoje ruke I time oslobađali svoje noge čime su mogli da stvore vrlo inovatine pokrete. B-Boy-i su ovaj ples nazvali "Brooklyn Rock" ili "Uprocking". Vec tih godina istakli su se mnogi Breakeri od kojih su poznatiji danas Nigger Twins,Clark Kent i Zulu Kings.

Breakdancing je u početku bio najviše poznat na ulici. Primer toga su bile česte "borbe" u 116th ulici u Harlemu izmedju mnogih breakdancera. To je bila agresivna vrsta plesa kojim je izrazavan nečiji stav.

Krajem nekih 70-ih i pocetkom 80-ih godina, B-Boying se smatrao već izumrlim ali negde u to vreme naišle su nove generacije breakdancer-a koji su uveli neke svoje nove poteze i teme oziveli Breakdancing scenu. Naisli su mnogi Portorikanski breakdancer-I koji su uveli neke nove vrste pokreta kao sto je na primer "Backspin" ili "Windmill"(vetrenjaca) koji su mogli da se izvode i na običnoj platformi ako glatka platforma nije bila dostupna. Mnogi potezi pozajmili su elemente iz nekih Kung Fu filmova.

Breakdancing je dalje nastavio da se razvija. Veliki doprinos razvoju Breakdancing-a dali su filmovi Flashdance koji je popularizovao breakdancing i u Evropi.Kasnije su izlazili filmovi Breakin',Breakin 2,Beat Street itd.

Ipak I pored ovakvih filmova, Breakdancing nije bio toliko popularan ustvari od 1986 pa do 1990, breakdancing je bio loše propraćen.Međutim početkom 90-ih,mnogi stariji breakeri a posebno oni iz Kalifornije su ponovo popularizovali breakdancin'. I te 90-e su završene a Breakdancing jos uvek postoji kao vrsta plesa.Breakdancing je u poslednje vreme mnogo više razvijen u zemljama Evrope I na drugim kontinentima.