JayZ - Black Album
Za samo osam godina Shawn Carter je od obicnog decka iz kraja postao zlatni decko vredan nesto vise od 4.5 miliona dolara. Kada je 1996. godine snimio prvu pesmu nije ni slutio da se narednih nekoliko godina nece skidati sa top lista i da ce popuniti prazninu koja je nastala na istocnoj obali nakon smrti Notorious BIGa. Iako je imao nekoliko neuspeha (setimo se The Dynasty Roc La Familia) uvek je uspevao da se odrzi pri vrhu. Na sam vrh se popeo albumom Blueprint iz 2001. koji mu je doneo mnoga priznanja. The Black Album je najavljen kao njegov oprostaj od hip hop muzike kao izvodjaca.

Prva stvar na albumu je 4 December u kojoj njegova majka Gloria govori o tome kakav je bio kao dete dok Jay Z govori o svom detinjstvu. Iskrena pesma za koju je produkciju radio Just Blaze. Just Blaze je radio i Intro i jedini interlude na albumu pod imenom Public Service Annoucement.

Produkcija na ovom albumu je vrhunska. Kanye West, clan Roc-A-Fella familije, je odlicno odradjenim poslom na Encore i Lucifer dokazao da je producent za postovanje i jos vise je ucvrstio svoju poziciju medju vodecima. Prepoznatljivi Neptunes stil se cuje u Allure gde Jigga govori o svojoj unutrasnjoj borbi sa porocima. U refrenu zakljucuje "But every time I felt that was that, it called me right back/ OHHH NOOOO!". Neptunes su zasluzni i za prvi singl Change Clothes koji ima sve elemente velikog hita.

Covek koji se odjednom pojavio i poceo da saradjuje sa najzvucnijim imenima danas je 9th Wonder koji je dobio priliku da pokaze sta zna na pesmi The Threat. Nije razocarao. U pesmi se kao gost pojavljuje Cedric The Entertainer koji je pesmi dao saljivi ton. Ovde Jigga proziva gomilu ljudi medju kojima su nazaobilazni Christina Aguilera i George Bush, Halle Berry, Joe Pesci, Jet Li, David Blaine... Zanimljiva linija je "I will kill you, commit suicide, and kill you again".

Da se snalazi na svim podlogama Jay Z je dokazao pesmom 99 Problems za koju je Rick Ruben odradio old school matricu u Run DMC stilu. Moment Of Clarity je producirao Eminem i najmracnija je od svih pesama na albumu. Ovaj beat je u Eminemovom stilu i bolje bi lezao njemu nego Jay Zju ali je Jigga pokazao da zna svoj posao. What More Can I Say pocinje dijalogom iz filma Gladijator i zvuci potpuno epski, najvise zahvaljujuci trubama i huku mase. Produkciju je radio anonimni Buchannans koji je ovom pesmom obezbedio sebi naredne poslove i sigurno ce se o njemu vise pricati u skorije vreme. Poenta ove pesme se najbolje vidi iz poslednje linije gde Jay Z kaze “I’m supposed to be number one of everybody’s list/we’ll see what y’all think of me when I no longer exist”.

Zanimljiva stvar u vezi pesme Justify My Thug je to da je Madonna bila predvidjena da otpeva refren. Zbog obaveza koje je imala do toga nije doslo pa je na njeno mesto uskocila Sharlotte Gibson prateci vokal Whitney Houston. Pesma je pod uticajem elektro beata koji je DJ Quik uradio i mozda je najslabija na albumu.

Znam da ce mnogi reci da se prodao i da sve sto radi radi zbog novaca. OK, ne kazem da nije tako, ali zar je sve sto se radi zbog novca lose? Naravno da nije i The Black Album je odlican primer.

Text preuzet sa www.96.co.yu